Obserwatorzy

czwartek, 21 kwietnia 2011

Najlepszy sernik na świecie!

Sernik „Złota rosa”
Ciasto:
1.       2 szklanki mąki
2.      1 kostka margaryny /Kasia/
3.      1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4.      3 żółtka (3 białka do masy serowej)
5.      ½ szklanki cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść dokładnie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą ( lub wyłożyć papierem),  oblepić ciastem, łącznie z brzegami.

Masa serowa:                                                 
1.       1 kg serka Delfiko (serek mielony)
2.      4 żółtka ( białka pozostawić do piany na wierzch ciasta)
3.      ½ szklanki oleju
4.      ½ szklanki cukru
5.      sok z jednej cytryny
6.      1 budyń śmietankowy
7.      1 szklanka mleka
8.     3 białka pozostałe z wyrobienia ciasta
9.      Zapach, odrobinę przetartego szafranu

Wszystkie składniki oprócz mleka włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać delikatnie łyżką następnie mikserem. Do powstałej masy dodać ubite 3 białka, wymieszać mikserem na małych obrotach, następnie wlać mleko i wymieszać łyżką.
Całą masę serową wylać na blachę i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem, 180 stopni bez termoobiegu.


Piana na podpieczony sernik:
1.       4 białka
2.      ¾ szklanki cukru
3.      2 płaskie łyżeczki budyniu śmietankowego

     Po 40 minutach ubić 4 białka pod koniec ubijania dodać  ¾ szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki budyniu śmietankowego i wyłożyć na ciasto.
Piec jeszcze 20 minut.
UWAGA: Pianę należy ubić krótko przed wyjęciem ciasta z piekarnika

36 komentarzy:

  1. Un bizcocho muy rico. Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  2. PARECE DELICIOSO BEM CREMOSO E COM ESSE SUSPIRO EM CIMA!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Je viens te dire bonsoir
    et encore bravo pour tes photos bye

    OdpowiedzUsuń
  4. Querida Natalia!
    Gracias por sus amables palabras.
    Puedo enviar besos!

    OdpowiedzUsuń
  5. ELIANA Hi!
    Caro amigo, agradeço a sua apreciação. Irena

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Basiu!
    Napiekłam się tego sernika dla uniwersytetu, oj napiekłam ( przez sześć lat).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Route de la France!
    Je vous souhaite un beau rêve. Vive Justin.

    OdpowiedzUsuń
  8. wonderful, Ira.. i love you :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi dear Dieu!
    Thank you for visiting.
    I wish the beautiful sunny days. Irena

    OdpowiedzUsuń
  10. Che bontà! Bravissima. Grazie, ti faccio anch'io tanti cari auguri di buona Pasqua!

    OdpowiedzUsuń
  11. A Happy Christmas to you too! AND a Happy Easter! Yummy photos! I think I saw the bunny rabbit moving....

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow !
    Questa è veramente una grande pietanza !!!!
    Magnifica.
    Happy Easter by Igor e Myriam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hola IRA ...saludos desde Vigo España ..es mi primera visita ..ya te sigo ...que deliciosos postre que has hecho ...me gusta compartir recetas e ideas ..te invito a compartir mis recetas y blog, buena PASCUA ..SALUDOS MARIMI

    OdpowiedzUsuń
  14. Que rico bizcocho Ira, me llevo un trocito para el desayuno.

    Con tu permiso me quedo por aquí, tienes unas recetas muy ricas, te invito a seguir mi blog desde Valencia.

    Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks soooooo goooood!!! Yumho!!
    www.whatocook.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Liebe Ira, Du hast einen schönen Blog mit leckeren Rezepten und vielen interessanten Beiträgen und Bildern. Ich werde mir alles in Ruhe anschauen. Den Käsekuchen werde ich ausprobieren.

    Herzliche Grüße, Gisela

    OdpowiedzUsuń
  17. Gracias por entrar a mi blog. En adelante seguiré el tuyo que me parece muy "goloso" hummmm, delicioso cheescake!!! Lo voy a hacer en casa y ya te digo. Un abrazo y mi felicitación por tu blog. Love.

    OdpowiedzUsuń
  18. Olá Ira,
    É um prazer seguir-te. Uma pena que não entendo a linguagem de teu blog, porém as fotos falam por si. É um lindo espaço e com coisas muito gostosas também. Quero agradecer por seguir-me. Adorei sua presença.
    Um grande beijo,
    Maria Paraguassu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tizyana - Azzurraa!
    Grazie per gli auguri.
    Kisses. Irena

    OdpowiedzUsuń
  20. Michael and Hanne!
    Thank you for your good wishes.
    I wish you good weather in the month of May and beautiful images.
    Kisses. Irena

    OdpowiedzUsuń
  21. Myriam!
    La ringrazio molto per i vostri auguri. Vi auguro buon tempo nel mese di maggio e belle immagini. Irena

    OdpowiedzUsuń
  22. Garlutti!
    Gracias por su visita y los deseos de Navidad. Nos vemos pronto. Besos. Irena

    OdpowiedzUsuń
  23. Valencia!
    Usted podría tomar la torta más.
    Saludo cordialmente. Besos. Irena

    OdpowiedzUsuń
  24. Nativa!
    Welcome to my blog!
    Regards. Kisses.

    OdpowiedzUsuń
  25. Gisela!
    Ein herzliches Willkommen für mich, ich danke Ihnen für Ihren Besuch und netten Kommentar.
    Ich sende Küsse. Irena

    OdpowiedzUsuń
  26. Oi Maria!
    Obrigado pela sua visita, o amor à leitura, não há problema. No blog eu sou um tradutor, busca de língua espanhola e depois o problema.
    Atenciosamente. Irena

    OdpowiedzUsuń
  27. This looks so good thanks for posting! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nesumnjivo da je kolac ukusan i prelijep !!:)
    Topli pozdrav iz daleke Australije !!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Hi Janice!
    Thanks for visiting.
    Have a nice day. Irena

    OdpowiedzUsuń
  30. Здраво Мирјана!
    Хвала на посети. Видимо се тамо!
    Љуби. Ирена

    OdpowiedzUsuń
  31. ¡Hola!
    Entrar y ver, aparte de otras cosas, estas recetas de deliciosos postres y se me ha hecho la boca agua... ¡Esto es un blog de tentaciones! ;-)
    Seguiré mirando. Un cordial saludo desde España (Madrid)

    Una 'ranita azul'
    Elisa.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ranita Hola!
    Gracias por visitar y comentar agradable.
    Besos! Nos vemos pronto. Irena

    OdpowiedzUsuń
  33. Merci, chère Marie!
    Have a nice lundi et beaucoup de soleil. Irena

    OdpowiedzUsuń