Sernik „Złota rosa”
Ciasto:
1. 2 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny /Kasia/
3. 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4. 3 żółtka (3 białka do masy serowej)
5. ½ szklanki cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść dokładnie ciasto. Blachę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą ( lub wyłożyć papierem), oblepić ciastem, łącznie z brzegami.
Masa serowa:
1. 1 kg serka Delfiko (serek mielony)
2. 4 żółtka ( białka pozostawić do piany na wierzch ciasta)
3. ½ szklanki oleju
4. ½ szklanki cukru
5. sok z jednej cytryny
6. 1 budyń śmietankowy
7. 1 szklanka mleka
8. 3 białka pozostałe z wyrobienia ciasta
9. Zapach, odrobinę przetartego szafranu
Wszystkie składniki oprócz mleka włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać delikatnie łyżką następnie mikserem. Do powstałej masy dodać ubite 3 białka, wymieszać mikserem na małych obrotach, następnie wlać mleko i wymieszać łyżką.
Całą masę serową wylać na blachę i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem, 180 stopni bez termoobiegu.
Piana na podpieczony sernik:
1. 4 białka
2. ¾ szklanki cukru
3. 2 płaskie łyżeczki budyniu śmietankowego
Po 40 minutach ubić 4 białka pod koniec ubijania dodać ¾ szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki budyniu śmietankowego i wyłożyć na ciasto.
Piec jeszcze 20 minut.
UWAGA: Pianę należy ubić krótko przed wyjęciem ciasta z piekarnika
Un bizcocho muy rico. Un abrazo.
OdpowiedzUsuńPARECE DELICIOSO BEM CREMOSO E COM ESSE SUSPIRO EM CIMA!!
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho!
OdpowiedzUsuńJe viens te dire bonsoir
OdpowiedzUsuńet encore bravo pour tes photos bye
Querida Natalia!
OdpowiedzUsuńGracias por sus amables palabras.
Puedo enviar besos!
ELIANA Hi!
OdpowiedzUsuńCaro amigo, agradeço a sua apreciação. Irena
Witam Basiu!
OdpowiedzUsuńNapiekłam się tego sernika dla uniwersytetu, oj napiekłam ( przez sześć lat).Pozdrawiam.
Route de la France!
OdpowiedzUsuńJe vous souhaite un beau rêve. Vive Justin.
wonderful, Ira.. i love you :)
OdpowiedzUsuńHi dear Dieu!
OdpowiedzUsuńThank you for visiting.
I wish the beautiful sunny days. Irena
Che bontà! Bravissima. Grazie, ti faccio anch'io tanti cari auguri di buona Pasqua!
OdpowiedzUsuńA Happy Christmas to you too! AND a Happy Easter! Yummy photos! I think I saw the bunny rabbit moving....
OdpowiedzUsuńWow !
OdpowiedzUsuńQuesta è veramente una grande pietanza !!!!
Magnifica.
Happy Easter by Igor e Myriam :)
Hola IRA ...saludos desde Vigo España ..es mi primera visita ..ya te sigo ...que deliciosos postre que has hecho ...me gusta compartir recetas e ideas ..te invito a compartir mis recetas y blog, buena PASCUA ..SALUDOS MARIMI
OdpowiedzUsuńQue rico bizcocho Ira, me llevo un trocito para el desayuno.
OdpowiedzUsuńCon tu permiso me quedo por aquí, tienes unas recetas muy ricas, te invito a seguir mi blog desde Valencia.
Un abrazo.
This looks soooooo goooood!!! Yumho!!
OdpowiedzUsuńwww.whatocook.com
Liebe Ira, Du hast einen schönen Blog mit leckeren Rezepten und vielen interessanten Beiträgen und Bildern. Ich werde mir alles in Ruhe anschauen. Den Käsekuchen werde ich ausprobieren.
OdpowiedzUsuńHerzliche Grüße, Gisela
Gracias por entrar a mi blog. En adelante seguiré el tuyo que me parece muy "goloso" hummmm, delicioso cheescake!!! Lo voy a hacer en casa y ya te digo. Un abrazo y mi felicitación por tu blog. Love.
OdpowiedzUsuńOlá Ira,
OdpowiedzUsuńÉ um prazer seguir-te. Uma pena que não entendo a linguagem de teu blog, porém as fotos falam por si. É um lindo espaço e com coisas muito gostosas também. Quero agradecer por seguir-me. Adorei sua presença.
Um grande beijo,
Maria Paraguassu.
Tizyana - Azzurraa!
OdpowiedzUsuńGrazie per gli auguri.
Kisses. Irena
Michael and Hanne!
OdpowiedzUsuńThank you for your good wishes.
I wish you good weather in the month of May and beautiful images.
Kisses. Irena
Myriam!
OdpowiedzUsuńLa ringrazio molto per i vostri auguri. Vi auguro buon tempo nel mese di maggio e belle immagini. Irena
Garlutti!
OdpowiedzUsuńGracias por su visita y los deseos de Navidad. Nos vemos pronto. Besos. Irena
Valencia!
OdpowiedzUsuńUsted podría tomar la torta más.
Saludo cordialmente. Besos. Irena
Nativa!
OdpowiedzUsuńWelcome to my blog!
Regards. Kisses.
Gisela!
OdpowiedzUsuńEin herzliches Willkommen für mich, ich danke Ihnen für Ihren Besuch und netten Kommentar.
Ich sende Küsse. Irena
Oi Maria!
OdpowiedzUsuńObrigado pela sua visita, o amor à leitura, não há problema. No blog eu sou um tradutor, busca de língua espanhola e depois o problema.
Atenciosamente. Irena
This looks so good thanks for posting! :)
OdpowiedzUsuńNesumnjivo da je kolac ukusan i prelijep !!:)
OdpowiedzUsuńTopli pozdrav iz daleke Australije !!!
Hi Janice!
OdpowiedzUsuńThanks for visiting.
Have a nice day. Irena
Здраво Мирјана!
OdpowiedzUsuńХвала на посети. Видимо се тамо!
Љуби. Ирена
¡Hola!
OdpowiedzUsuńEntrar y ver, aparte de otras cosas, estas recetas de deliciosos postres y se me ha hecho la boca agua... ¡Esto es un blog de tentaciones! ;-)
Seguiré mirando. Un cordial saludo desde España (Madrid)
Una 'ranita azul'
Elisa.
Ranita Hola!
OdpowiedzUsuńGracias por visitar y comentar agradable.
Besos! Nos vemos pronto. Irena
bon dimanche.
OdpowiedzUsuńMerci, chère Marie!
OdpowiedzUsuńHave a nice lundi et beaucoup de soleil. Irena
yami
OdpowiedzUsuń